Kovid, Tüp Bebek Tedavisini Bozuyor

kovid tüp bebek

Uzmanlar açıkladı: Kovid, tüp bebek tedavisini bozuyor

Doç Dr. Özgör, “Erkekte kovid sonrası sperm bozulması olduğunu görüyoruz. Bu hastaların mecburen tüp bebek tedavilerini de erteliyoruz “ dedi.

Kovid-19 enfeksiyonunun sadece akciğerleri değil, testisleri de sarabildiği ortaya çıktı. Özellikle 20-30 yaş grubu genç erkeklerde şiddetli Kovid enfeksiyonu, spermlerde bozulmaya, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun dip yapmasına ve cinsel fonksiyon bozukluklarından, kısırlığa kadar pek çok soruna neden olabiliyor. Sultangazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Faruk Özgör, "Kovid, aşısızlarda halen ağır seyrediyor. Özellikle akciğerde şiddetli geçerse, testisleri de mutlaka etkiliyor. Örneğin bizim kliniğimize de aslında kadın kaynaklı kısırlık için tüp bebek tedavisine gelen çiftlerimizden, erkekte Kovid sonrası sperm bozulması olduğunu görüyoruz" dedi. Özgör, "Biz kendi kliniğimizde de benzer şekilde hastalarla karşılaştık. Özellikle kadın kaynaklı kısırlık ile tüp bebek merkezimize gelen çiftlerde; Kovid öncesi sperm parametreleri tamamen normal olan erkeklerde, Kovid sonrası tüm sperm parametrelerinin bozulduğunu görüyoruz. Bu hastaların tüp bebek süreçlerini en az 6 ay mecburen ertelemek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Yüzde 40`ında Kalıcı Kısırlık

Doç. Dr. Özgör, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hindistan'da bir tüp bebek merkezinde yapılan bir çalışma şunu gösterdi: Hastalar eğer Kovid'e bağlı akciğer enfeksiyonunu şiddetli geçirmişse testislerde de daha şiddetli geçiriyor. Ayrıca bu hastaların yüzde 40'ında sperm bozulmaları kalıcı hale gelmiş. Yani bu hastalarda kısırlık kalıcı olmuş."

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski